Blog

Legfrissebb bejegyzések

A rizs, ahogy én eszem

A rizs, ahogy én eszem

Amikor valakinek kiküldöm az összeállított anyagát, a táplálkozási típusának megfelelő élelmiszer táblázattal, szinte minden egyes alkalommal jön a döbbenet. Két dolog miatt, az egyik a kávé, a másik pedig a rizs. "Pirossal jelölted a rizst, azaz tilos." Igen, pirossal jelöltem, de tovább olvasva, fel van sorolva az is, hogy melyik formája semleges az adott táplálkozási típusnak, ahogyan a fogyasztására irányuló javaslatom is. 

Én általában sushit készítek belőle. Nem mondanám, hogy klasszikus sushit, inkább azt szoktam mondani, hogy alga lapba tekert dolgok. Azért írtam dolgokat, mert azt teszek bele, ami éppen szezonális vagy ami itthon van, ami a típusomnak megfelel. 

Rizsből bio rizst szoktam venni, ezt ajánlom másoknak is az esetleges nehézfém (arzén, higany, kadmium, ólom) szennyezettsége miatt is. Ajánlom figyelmetekbe a Tudatos Vásárló alábbi bejegyzését: rizs teszt

A következő kérdés a puffasztott rizs szokott lenni. Általában a puffasztott, extrudált lapocskákra gondolunk ilyenkor. Nem látom értelmét fogyasztani. Fordítsátok meg a zacskót és nézzétek meg az energia tartalmát. Kb. nulla. No épp ennyi energiát is fog számotokra biztosítani. Míg a rizs szemből egy ilyen extrudált lap lesz, számtalan feldolgozási folyamaton megy keresztül. Minél több folyamaton megy keresztül, annál többet veszít az értékéből. 

Tehát én megfőzöm a bio rizst. Majd lehűtőm. A főtt rizs lehűtése megnöveli a rezisztens keményítőtartalmát illetve egy 2015-ös tanulmány kimutatta, hogy alacsonyabb glikémiás választ mutatott a főtt, frissen elfogyasztott fehér rizzsel való összehasonlításban. 

Itt jön még egy csavar, mert ha "sushit" készítek, akkor teszek hozzá almaecetet. Ez táplálkozási típus függő, az én típusomnak az almaecet ideális (balzsamecet, rizsecet ritkán). 

Tudtátok, hogy a vércukorcsökkentő gyógyszerek kifejlesztése előtt a népi gyógyászatban ecettel kezelték a diabéteszt?


Számos kutatás bizonyítja, hogy az almaecet javítja az inzulinérzékenységet, csökkenti a vércukor szintet. Az amerikai Diabetes Care magazin vizsgálata megállapította, hogy az almaecet fogyasztása 34 %-kal javította az inzulinérzékenységet 2-es típusú cukorbetegek illetve inzulinrezisztenciában szenvedő páciensek esetén. Egy másik tanulmány szerint az almaecet fogyasztásának hatására átlagosan 31 %-kal csökkent a vércukorszint fehér kenyér fogyasztását követően. Ugyan ezen hatását vélték felfedezni, hűtött burgonyával is (jó kis ecetes, lila hagymás burgonya saláta, ünnepeink elengedhetetlen salátája). Így már talán mindenkinek dereng hogy Japánban a sushi készítésénél miért adnak némi ecetet a rizshez. 


Tehát röviden és tömören, ahogy én eszem: bio rizs, főzve, hűtve és almaecettel : )





Hasonló bejegyzések: